Hvad er vokseværk, og kan det behandles?

Hvad er vokseværk, og kan det behandles?

Af Carsten Nøddeskou

En definition i et kendt medicinsk opslagsværk siger, at vokseværk er: "....en nærmest populær betegnelse for smerter uden objektive kliniske symptomer omkring underekstremiteternes led hos børn og unge i perioder med livlig vækst af knoglesystemet....". Symptomerne varierer lidt fra barn til barn, men kan beskrives som mathed, stivhed og smerter i specielt benenes muskler. Sædvanligvis optræder det om aftenen eller om natten. Optræder det om natten vågner barnet gerne med gråd. Efter et stykke tid går smerten væk.

Af ovennævnte definition og beskrivelse ses det, at årsagen til disse smerter hos børn ligger hen i det uvisse. Hos voksne stilles der derimod klare diagnoser for tilsvarende problemer. Denne forskelsbehandling hænger nok sammen med, at en "voksendiagnose" som f.eks. slidgigt retfærdigvis ikke kan bruges på børn - og hvad gør man så?

Man fristes til at klistre en upræcis betegnelse som "vokseværk" på tilstanden med en tilhørende besked om, at "det vokser hun sig nok fra". Men har børn ikke krav på samme opmærksomhed på deres problemer som voksne? Faktum er nemlig, at børn er mindst lige så udsatte som voksne for at pådrage sig skader i muskler og led. Ganske vist skal der forholdsvis kraftigere påvirkninger til, før det går galt hos børn, men børns opvækst er fuld af fysiske grænsesøgninger.

Smerten i musklerne, "vokseværket", skyldes irriterede led, der begynder at forsvare sig ved at spænde deres omkringliggende muskulatur. Jeg har med stor succes givet kiropraktisk behandling til børn med vokseværk i 35 år. Det virker hurtigt og effektivt og har altså intet at gøre med vækst.

Behandler I spændinger imellem skulderbladene?

Behandler I spændinger imellem skulderbladene?

Kan man få behandling, hvis man har kræft?

Kan man få behandling, hvis man har kræft?