Hjemmearbejde

Hjemmearbejde


Har du også fået ondt af at arbejde hjemmefra?

Coronatiden har tvunget mange til at rykke deres arbejdsplads hjem. Hjem til spisebordet, spisebordsstolen, sofahjørnet eller andre steder i hjemmet, der slet ikke i ergonomi kan hamle op med det, man er vant til på kontoret. 

Efter at have mødt rigtig mange hjemmearbejdende er det vores indtryk, at de er myreflittige. De inddrager ligefrem transporttiden i arbejdsdagen, så de ikke alene sidder dårligere, men også længere. Ovenikøbet er der ikke længere de pauser, man havde, hvor man gik til printeren, sludrede med kollegaerne eller gik til møder.

Får man så skader af at arbejde hjemme? Svaret er NEJ. Det gør man ikke, med mindre man totalt overhører alle faresignaler/smerter og blot bliver siddende på trods af disse. Derimod blusser eksisterende fejl op. Det kan være knæproblemer, som ikke kan tåle at være stationære og bukkede så længe. Det kan være hofteproblemer, som ikke kan tåle så mange timers tryk. Det kan være lændeproblemer, som savner variation. Det kan være problemer i skulderåget, som lider under, at leddene og musklerne arbejder indenfor nogle meget snævre rammer i alt for mange timer. Musklerne reagerer på overbelastningen, spænder op og giver smerter og/eller hovedpine. 

Vi kan som regel godt fjerne de eksisterende fejl, så kroppen bliver mere robust og bedre kan holde til de langvarige og ensartede belastninger.

Man kan også gøre rigtig meget selv. Først og fremmest ved at skabe variation, men også ved at søge at overtale arbejdsgiveren til at forsyne én med en ordentlig stol og et ordentligt bord. 

Variationen skabes ved at holde pauser. Man ved jo, at vores koncentrationsevne daler drastisk efter 45-50 minutters arbejde, så man kan lige så godt holde 10 minutters pause, hver gang der er gået så langt. Det vil både være godt for koncentrationen i arbejdet, men også give mulighed for at bruge kroppen i de 10 minutter. Pausen skal altså bruges konstruktivt, gerne til lidt gymnastik, men også gerne til husligt arbejde som f.eks. at tømme opvaskemaskinen, støvsuge eller hænge vasketøj op. Al fysisk aktivitet tæller. Det kan anbefales at sætte alarmer både på arbejdstiden og pausetiden.

Da mange jo som nævnt bruger transporttiden på at arbejde kunne man samle den tid man ellers ville bruge på at gå fra og til stationen eller bilen på at gå en aftentur. Gerne med ægtefællen eller vennen/veninden, så man også plejer sine sociale behov – på 2 meters afstand.

Skal jeg gå til vedligeholdende behandling?

Skal jeg gå til vedligeholdende behandling?

Behandler I spændinger mellem skulderbladene?

Behandler I spændinger mellem skulderbladene?