Skal der tages røntgen?

Skal der tages røntgen?

af Morten Rosengaard Carlsen

Som oftest ikke. En røntgenundersøgelse indebærer skadelige stråler, vel og mærket i så lille en dosis, at den i de fleste tilfælde anses for ubetydelig. Ikke desto mindre skal der derfor være en god grund, før der foretages en røntgenundersøgelse. Helt konkret er røntgen på sin plads, hvis kiropraktoren mistænker, at en knogle kan være brækket, eller der er mistanke om sygdom i den. Ligeledes tager man muligvis røntgen ved manglende effekt af 4 ugers relevant behandling og/eller 4 uger med væsentlig nedsættelse af ens funktionsniveau.

Ofte er indikationen for en røntgenundersøgelse en vurderingssag, hvor graden og varigheden af smerte hos patienten ses i henhold til faktorer som fx høj alder, manglende respons på behandling og udstrålende smerte mm. Der findes en række forskellig billedediagnostiske muligheder, såsom ultralyd, CT og MR, hvor sidstnævnte er særligt brugt ved mistanke om fx nerverodspåvirkning, gigtsygdomme eller infektion i knogler.

Kan man behandle slidgigt?

Kan man behandle slidgigt?

Kan man behandle led med betændelser i forbindelse med gigt?

Kan man behandle led med betændelser i forbindelse med gigt?