Er der noget jeg ikke må efter behandling?

Er der noget jeg ikke må efter behandling?

af Carsten Nøddeskou

Ja. Ved behandlingen af stivheder i muskler og led har de genvundet deres, måske i lang tid tabte, bevægelighed. Hjernen skal derefter begynde at koordinere muskelarbejdet anderledes - og det tager tid. Lige nøjagtigt hvor lang tid er der ingen, der har undersøgt endnu, men en god retningslinje er, at man især i den første halve time efter behandlingen skal undgå hurtige og kraftfulde bevægelser, særligt i yderstillingerne, og at man det første døgn bør være tilbageholdende med komplicerede sportslige udfoldelser. Det drejer sig i særligt omfang om bevægelser, der endnu ikke er fuldt indtrænede, som f.eks. hvis en gymnast skal indøve et nyt spring.

Alt dette skal ikke forstås som et behov for at overbeskytte sig. Blot at lidt omtanke er nødvendig.

Aktiviteter, som udløser smerter, er en anden ting, der bør undgås. Smerter kan ikke arbejdes væk! Når man nogle gange får fornemmelsen af, at det er muligt, så er det fordi kraftig fysisk aktivitet skaber varme og udløser de meget smertedæmpende endorfiner. Derfor begrænses smerterne. Det er dog en falsk sikkerhed, for det bagvedliggende problem er der stadig og bliver forværret af aktiviteten!

Kan I behandle en skæv ryg?

Kan I behandle en skæv ryg?

Må jeg træne når det gør ondt og/eller når jeg har smerter?

Må jeg træne når det gør ondt og/eller når jeg har smerter?