Ondt i lænden og Iskias?

Har du ondt i lænden og stråler det måske også ned i benene eller har du fået et egentligt hold i ryggen? Så kan vi sikkert hjælpe dig! Lænde- og iskiassmerter er et af de hyppigste problemer, som vi behandler i klinikken og har stor erfaring med. Ondt i lænden og lændesmerter er nok den mest hyppige form for smerter, som vi ser på klinikken.

Smerter i lændeområdet opstår typisk over længere tid, når leddene eller musklerne i lænd og bækken overbelastes. På et tidspunkt, når irritationen er stor nok, reagerer musklerne ved at spænde op og begrænse leddenes bevægelighed. I lette tilfælde gør det ikke decideret ondt i lænden, men du mærker det kun som let stivhed - særligt om morgenen. Du vil herefter få oplevelsen af at være træt og øm i lænden - en fornemmelse af, at ryggen ikke kan bære. Allerede på dette tidspunkt vil det være en godt ide at søge behandling for ikke at få et akut lændehold. Symptomerne kan udvikle sig til smerter i ryggen som også kan give smerter som stråler ned i benene. Smerter der stråler ud i balder, baglår og resten af benet kaldes i daglig tale for "iskias smerter". Iskias smerter kan opstå hvis der er irritation af iskiasnerven, eller hvis der er irritation i muskler og led i ryg, bækken, hofter, knæ eller fødder. Det beskrevne er en langsom opstart på problemet, men skaden kan også opstå pludseligt.

Ondt i lænden.png

Årsager og symptomer

Det er nærmest umuligt at pege på en enkelt  udløsende faktor, der forsager ondt i lænden og lændesmerter. Det er ofte en række forskellige faktorer der gør, at leddene ikke kan bevæge sig frit, og du får ondt i lænden. Når du har ondt i lænden og lændesmerter, så vil du også kunne opleve, at smerten stråler ned i det ene eller begge ben. Smerter i balder og/eller ben kaldes i daglig tale for "iskias smerter". Iskias smerter kan opstå hvis der er irritation af iskiasnerven, der løber på bagsiden af benet, men vil også kunne opstå ved at irritation i muskler og led i benet skal meddele sig til hjernen og dermed stråler op langs benet.

Diagnose og behandling

Ved et besøg hos os, vil vi stille diagnosen ud fra en grundig undersøgelse. Undersøgelsen fokuserer ikke kun på det område, hvor du har ondt, men på hele kroppen med fokus på årsag og sammenhæng. Vi tester din rygs og leddene i kroppens bevægelighed, vi tester dine muskler og sikrer, at der ikke er nerver i klemme – alt sammen for at udelukke, at der tale om en diskusprolaps eller anden alvorlig sygdom. Det kan i nogle tilfælde være nødvendig at tage et røntgenbillede eller lave en MR-scanning. 

Behandlingen sørger for med forskellige teknikker at normalisere bevægeligheden i din lænd, men også med et stort fokus på leddene i bækken og ben – altså fundamentet under lænden.

Fremtidsudsigter

I langt de fleste tilfælde med ondt i lænden og lændesmerter vil du opleve en markant bedring i løbet af de første uger efter behandlingen. Du skal dog forvente, at du kan have genere i nogle måneder. Som regel vil du ikke opleve nogle længerevarende gener, der har indvirkning på dit liv. 

Du kan læse mere om ondt i lænden og lændesmerter på www.kiropraktorguide.dk